Bedrijven die naar de beurs geven moeten in het uitgifteprospectus met de billen bloot: wat zijn substantiële financiële risico’s waar nieuwe aandeelhouders rekening mee moeten houden? In de aanloop naar de beursgang van ABN Amro diepte De Telegraaf er vast een paar op.
Het is nog even wachten op de officiële datum waarop staatsbank ABN Amro naar de beurs mag. En dus ook op het officiële beursprospectus. Dat is een document waarin de bank gedetailleerd verslag doet van de financiële stand van zaken, inclusief de risico’s die het bedrijf loopt.
De Telegraaf is alvast een speurtocht begonnen naar dergelijke risico’s en heeft er donderdag twee geïdentificeerd. Uit een toelichting bij een recent uitgegeven obligatie van ABN Amro blijkt dat er nog claims dreigen van Duitse en Zwitserse belastingdiensten. Die komen overigens voort uit dossiers van de met ABN Amro samengevoegde Fortis Bank Nederland. Prijskaartje: een bedrag dat kan oplopen tot 150 miljoen euro, aldus De Telegraaf.
Een ander risico dat volgens De Telegraaf substantieel is, betreft de affaire rond speculatieve renteproducten van woningcorporatie Vestia. Die leidde in 2012 bijna tot de ondergang van Vestia. ABN Amro behoort tot de banken die de zogenoemde renteswaps aan Vestia hebben verkocht. Dit zou kunnen leiden tot een forse claim van Vestia tegen ABN Amro, zo stelt de De Telegraaf op basis van documenten in handen van de krant.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl